Youbeli Online Shopping Malaysia
Cart: 0 items 
Loading...
Language
Contact Us: 1800 88 2354

Mall
Seruan Islah Syed Shaykh al-Hady

Seruan Islah Syed Shaykh al-Hady
Product Code:
1969
Model:
9789671520178
Brand:
Islamic Renaissance Front
Sold by:
Status:
Available Now
Delivery:
Usually ships within 3-7 days
Delivery Fee:
West Malaysia - RM 10.00
Sabah - RM 13.00
Sarawak - RM 12.00
Rewards:
65 Points
Puma Men's Heather Cat Tee Running Training Shirt 518382-12
Notify me when ...
price drops.
Product Information

SYED Shaykh al-Hady, pembaharu tegar Islām dan kaum Muslimin, belum lagi diiktiraf secara nasional di Tanah Melayu atas sumbangan beliau terhadap pembebasan kesedaran kaum Muslimin.

SYED Shaykh belum lagi diiktiraf di peringkat antarabangsa atas peranan yang dimainkannya dalam gerakan reformis Melayu ini yang telah sebelumnya dimulakan oleh para penggagas cita Islam Moden sejagat, Jamāl al-Dīn al-Afghānī, Muhammad ‘Abduh, Rashīd Rida dan lain-lain.

SYED Shaykh adalah salah seorang pengasas al-Imām pada tahun 1906, sebuah jurnal Melayu-Jawi yang diterbitkan di Singapura dan didedikasikan demi islāh dan tajdīd, pembaikan dan pembaharuan. Pada tahun 1926–8, ketika berpusat di Pulau Pinang, beliau telah mewujudkan al-Ikhwān, akhbar Saudara, serta Jelutong Press. Di dalamnya, Syed Shaykh, Shaykh ‘Abd Allāh Maghribī, Shaykh Mohd. Tahir Jalaluddin, Imam Abu Bakar Ash‘ari, dan lain-lain dengan berani menyerang amalan-amalan yang salah yang didukung oleh pentafsiran yang herot daripada matlamat dan intipati ajaran Islām, yang mereka anggap sebagai progresif dan menghidupkan kemanusiaan sepanjang zaman. Mereka tegas menentang taqlīd, mengikut membuta tuli akan tradisi, yang telah diperingatkan oleh Nabi Muhammad sebagai membawa kita ‘merangkak ke lubang biawak’ jika nenek moyang kita melakukannya.

MEMBACA kritikan para pelopor modenis lebih daripada seratus tahun yang lalu, kita pasti akan menyedari bahawa banyak hal yang dibangkitkan pada ketika itu masih relevan pada hari ini; masyarakat Melayu dalam budaya dan struktur keagamaannya masih memerlukan pemikir islāh yang berani sekiranya daya hidup umat Melayu Islam ingin dikeluarkan daripada bawah tempurung yang tidak dapat merasai cahaya kebenaran hakiki.

KOMPENDIUM ini teristimewa ditujukan buat cita tersebut

Specification:

PaperbackGood
AuthorAlijah Gordon
Published2018
EditorAhmad Farouk Musa
TranslatorShuhaib Ar Rumy Ismail
Seruan Islah Syed Shaykh al-Hady
How To Buy
Shipping Information
ZoneWeightDelivery Fee (RM)
West MalaysiaFirst 0.50 kg8.00
Additional 0.25 kg2.00
SarawakFirst 0.50 kg10.00
Additional 0.25 kg2.00
SabahFirst 0.50 kg11.00
Additional 0.25 kg2.00

 

Courier Services

TOP