Cart: 0 items 
Loading...
Language
Contact Us: 018-243 6288

Mall
Politik Citra Di Malaysia

RM 20.00
Quantity
Product Code
1684
Model
9789670630410
Brand
SIRD
Sold by
Status
Available Now
Delivery
Usually ships within 3-7 days
Delivery Fee
West Malaysia - RM 8.00
Sabah - RM 11.00
Sarawak - RM 10.00
Rewards
20 Points
Notify me when ...
price drops.
Product Information
Antara Kebenaran dan Kepalsuan

Author: Ismail Hashim Yahaya
New Pb140 pp.
Subjects: Politics, Social Studies
Condition: Good
Publisher: SIRD
Published: 2014
Buku ini yang pertama seumpamanya di negara ini yang membicarakan mengenai politik dari perspektif citra. Walau citra atau imej sering dikaitkan dengan periklanan tetapi Ismail Hashim telah cuba mengaitkan aspek pengwajahan senario politik negara dari sudut pandangan citra.

Seperti yang dijelaskan Sdr Wan Hamidi Hamid dalam kata penghantarnya yang membezakan buku ini daripada yang lain-lain dalam angkatannya adalah faktor ilmu dan ilmiah.

Ismail Hashim sebagai penulis berkongsi segala apa yang ada pada dirinya sebagai seorang ahli akademik. Tulisan-tulisannya mahu mengajak pembaca keluar seketika dari zon selesa untuk mengasah minda yang selama ini sering dibekukan dengan polemik yang bersifat seperti permainan bola sepak. Tulisan-tulisan beliau banyak berkisar tentang demokrasi yang dirasakannya agak dangkal dalam amalan seharian di Malaysia. Ketajaman pemerhatian, malah kritikan beliau, banyak ditujukan kepada apa yang disifatkannya sebagai politik citra, yakni yang bersifat imej.

Maksudnya bukan demokrasi yang menjadi amalan tetapi sifat-sifat, kata-kata, malah iklan-iklan tentang demokrasi yang menjadi amalan masa kini. Sebagai seorang akademik, sebagai seorang wakil dunia intelek, sebagai pemerhati politik, nampaknya beliau lebih mahukan kepada pencerahan minda. Seperti yang dicatatkannya sendiri, ‘…identiti kaum intelektual ialah untuk melakukan transformasi pemikiran kepada negara dan masyarakat.’

Persoalan buku banyak membicarakan realiti. Realiti selalu menampakkan kehadirannya dalam cara yang berbeza. Kekadang ia hadir umpama suatu dugaan atau halangan. Tetapi sering juga hadir dalam keadaan tidak terduga seperti dalam bentuk citra yang tampak dalam susunan tetapi sering pula dalam bentuk ‘chaos’ atau ketidakberaturan. Kekadang realiti muncul dalam refleksi yang rasional dan sering pula dalam refleksi yang tidak rasional. Buku ini patut dibaca bukan sahaja oleh ahli akademik tetapi para mahasiswa dan orang awam yang ingin memahami senario politik dari pespektif yang lebih segar dan kelainan ialah citra dan pencitraan.
Politik Citra Di Malaysia
Shipping Information
ZoneWeightDelivery Fee (RM)
West MalaysiaFirst 0.50 kg8.00
Extra 0.25 kg2.00
SarawakFirst 0.50 kg10.00
Extra 0.25 kg2.00
SabahFirst 0.50 kg11.00
Extra 0.25 kg2.00

Courier Services

TOP