Cart: 0 items 
Loading...
Language
Contact Us: 018-243 6288
Gerak Budaya

Mall
Neofeudal UMNO: Politik Dan Pembangunan Luar Bandar

RM 25.00
Quantity
Product Code
177
Model
9789672165149
Brand
SIRD
Sold by
Status
Available Now
Delivery
Usually ships within 3-7 days
Delivery Fee
West Malaysia - RM 8.00
Sabah - RM 11.00
Sarawak - RM 10.00
Rewards
25 Points
Notify me when ...
price drops.
Product Information
Politik Dan Pembangunan Luar Bandar

Penulis: Mazli Bidu & Dr. Jamaie Hamil
Kulit nipis, 150 m/s
Subjek: Politik, UMNO, Sosial, Kerajaan, Malaysia
Penerbit: SIRD
Tahun: 2018

Epistemologi feudalisme boleh dikaji dari pelbagai perspektif termasuk sejarah, undang-undang, ekonomi, sosiologi dan sains politik. Feudalisme juga dilihat dari sudut geopolitik dengan kajian-kajian tertumpu kepada feudalisme di Benua Eropah Barat, di Asia Timur dan Asia Tengah dan juga kajian feudalisme yang mengkhusus negara-negara tertentu. Di negara ini feudalisme turut menjadi subjek kajian terutamanya berkaitan budaya feudal golongan istana dan kaum Melayu secara komprehensif. Peredaran masa menyaksikan neofeudalisme pula mengambil tempat dalam dunia kajian sosiopolitik.


Budaya politik masyarakat di luar bandar cukup menarik untuk dibahaskan kerana penguasaan geopolitik kawasan luar bandar merupakan katalis dan penentu kejayaan kepada mana-mana parti politik dalam pilihan raya khususnya di Malaysia.  Kawasan luar bandar menjadi deposit tetap kepada kelangsungan kemenangan kebanyakan kerusi parlimen parti pemerintah. Perkembangan ini menjadi stimulus dan dorongan kepada pengkaji serta pemerhati politik untuk mencari bahan bacaan yang membincangkan budaya politik neofeudal yang sinonim dengan sosiopolitik luar bandar.


Buku ini turut merangsang pembaca untuk terjun sama ke dunia politik menerusi analisis sebenar tentang hegemoni dan survival kuasa parti pemerintah. Bukan sekadar membicarakan teori dan konsep sains politik, buku ini memberi pemahaman tentang bagaimana kuasa dieksploitasi untuk mengukuhkan kedudukan politik sehingga mencambahkan kesedaran palsu, akur dan wala’ nya masyarakat kepada pemimpin politik. Buku yang menyentuh budaya politik neofeudal UMNO ini boleh menambah korpus ilmu berkaitan budaya politik feudalisme dan neofeudalisme di negara ini.

Tambahan pula buku ini dihasilkan menerusi kajian yang reliable hasil input daripada sumber perpustakaan, temu ramah malahan penulis sendiri turun padang melihat dan mendapatkan maklumat di kawasan kajian. Pengalaman penulis bertugas di agensi kerajaan juga telah membantu penulis mendapatkan informasi daripada pelbagai agensi kerajaan berkaitan pembangunan luar bandar.

Specification:

PaperbackPublished: 2018
Neofeudal UMNO: Politik Dan Pembangunan Luar Bandar
Shipping Information
ZoneWeightDelivery Fee (RM)
West MalaysiaFirst 0.50 kg8.00
Extra 0.25 kg2.00
SarawakFirst 0.50 kg10.00
Extra 0.25 kg2.00
SabahFirst 0.50 kg11.00
Extra 0.25 kg2.00

Courier Services

TOP