Cart: 0 items 
Loading...
Language
Contact Us: 018-243 6288

Mall
Malaysia Kaya, Rakyat Miskin

RM 25.00
Quantity
Product Code
598
Model
9789832344230 – Malaysia Kaya, Rakyat Miskin
Brand
Gerakbudaya
Sold by
Status
Available Now
Delivery
Usually ships within 3-7 days
Delivery Fee
West Malaysia - RM 8.00
Sabah - RM 11.00
Sarawak - RM 10.00
Rewards
25 Points
Notify me when ...
price drops.
Product Information
Penulis: Anas Alam Faizli
Subjek: Ekonomi, Malaysia
Keadaan: Bagus
Penerbit: Gerakbudaya
Tahun: 2014

246 muka surat
Malaysia dirahmati dengan hasil mahsul tidak ternilai, dikurniakan juga petroleum sebagai sumber alam paling berharga. Dengan pendapatan per kapita berjumlah USD 9,970 dan PETRONAS berterusan memberi sumbangan besar  40% kepada pendapatan kerajaan, Malaysia mempunyai segala ramuan lengkap yang diperlukan untuk maju. Namun begitu, tetap kekal misteri kenapa dan bagaimana sebuah negara kecil dengan hanya 30 juta penduduk berupaya mengejutkan semua dengan memegang gelaran sebagai negara dalam rantau ini dengan jurang terbesar kaya dan miskin.
Adakah kita rakyat biasa, menghargai kekayaan yang dimiliki Malaysia dan memahami bagaimanakah kekayaan ini dimanfaatkan?
Dalam himpunan karangan ini, penulis cuba membongkar bagaimana sumber minyak dan gas dibangunkan dan sama ada ianya dieksploitasi untuk manfaat umum atau sebaliknya. Dinamik royalti minyak juga dijelaskan, langkah demi langkah, dengan penerangan yang terperinci.
Bagaimana eksploitasi sumber yang pantas berkurangan ini memainkan peranan penting dalam realiti kepelbagaian sosio-ekonomi yang kita hadapi – daripada hutang isi rumah kepada ketidaksamaan pendapatan, kebanjiran pekerja asing, FDI yang rendah, gaji pekerja yang tidak berganjak dan tahap pendidikan yang lemah dalam semua kedudukan antarabangsa?
Perlukah Malaysia menandatangani Perjanjian Perkongsian Rentas Pasifik (TPPA)? Benarkah ianya perdagangan bebas atau bertopengkan penjajahan bentuk baru?
Apakah itu Mitos Kaya dan Miskin? Adakah Malaysia sebuah Negara Berpendapatan Tinggi dengan Rakyat Berpendapatan Rendah? Ekonomi Lompong? Bagaimanakah hasil kekayaan negara dapat dikongsi bersama? Bagaimana sistem pendidikan dapat meningkatkan taraf hidup golongan miskin dan memberikan mobiliti sosial? Kegagalan berterusan dalam sistem pendidikan dan semangat kesukarelawan pendidikan dilihat sebagai antara jalan keluar daripada kebobrokan itu.
Kritikan terhadap ketempangan sistem pendidikan menimbulkan persoalan lain. Adakah sistem sekolah moden pengkhianat pendidikan? Adakah pendidikan kebangsaan gagal? Wajarkah kita mengajar Falsafah di universiti? Adakah masa sudah tiba untuk menggantikan falsafah pendidikan sedia ada dengan pedagogi Cinta; dan membebaskan pendidikan?
Pencarian penulis untuk pencerahan kepada soalan-soalan sukar menjadi titik penting buku ini, di mana campuran idea, cita-cita dan usulan kritis bertaut menjadi satu.  Wacana pemikiran di dalam buku ini bukan milik mutlak penulis semata-mata. Dengan rendah diri ia ingin dikongsi bersama umum dengan harapan yang ianya akan menerobos masuk ke dalam ruang awam yang hanya akan berjaya jika ramai individu-individu menggembeling usaha yang bersama buat semua rakyat Malaysia. Dan sehingga ke titik akhir- berjuanglah!
Malaysia Kaya, Rakyat Miskin
Shipping Information
ZoneWeightDelivery Fee (RM)
West MalaysiaFirst 0.50 kg8.00
Extra 0.25 kg2.00
SarawakFirst 0.50 kg10.00
Extra 0.25 kg2.00
SabahFirst 0.50 kg11.00
Extra 0.25 kg2.00

Courier Services

TOP